Beke Balázs, az OSiS+ Made to Create férfi kategória győztesének ajándéka egy hajvágó tanfolyam volt a londoni SACO Akadémián. Az ifjú debreceni tehetség egyenesen Richard Ashforth-tól és a SACO csapatától tanult az elmúlt pár napban a precíziós hajvágásról, amivel kapcsolatos tapasztalatait velünk is megosztotta.

beke balazs saco academy 004

„Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy Richard Ashforth-tól és csapatától tanulhattam négy napon keresztül. Azt gondolom, hogy a SACO csapata az egyik legkreatívabb társaság a mai fodrászvilágban. Nagyszerű érzés volt köztük lenni és tanulni olyan emberektől, akik a fodrászatot nem csak egy szakmának, hanem művészetnek is tekintik.

Elég sok újdonsággal gazdagodott a szakmai tudásom. Talán nem sokan tudják, bár a munkásságomon látható, hogy nagyrészt férfi hajakban utaztam idáig. Ami nem azt jelenti, hogy férfi fodrászként végeztem, csupán ez a vonal feküdt jobban. Most viszont azt szeretném, ha ez a jövőben változna és balanszba kerülne a női vonallal. Azt gondolom, ahhoz, hogy ez sikerüljön, sokat kell még tanulnom. Tehát a londoni utam úgymond egy kezdő löket volt afelé, hogy mindezt elindítsam. Nagyon fontosnak érzem azt, hogy az alapok a helyén legyenek, amit csapatom és oktatóim a HEDGE HAIR-ben anno kiváló minőségben megtanítottak nekem. A SACO-nál nem alap, hanem kreatív hajvágás és hajfestés, illetve styling technikákat prezentáltak Richard Ashforth-ék. Magas szinten. Tehát az alapfogalmakkal tisztában kellett lenni ahhoz, hogy egyáltalán megértsem a képzést és tudjam majd kamatoztatni minden kint látott fogást a jövőben.

SACO szeminárium

Egy kilenc fős multikulturális csapattal indult a Cut&Color szeminárium, ahol négy cseh, egy ukrán, három spanyol fodrász és jómagam vettünk részt. A program minden napra meg volt adva. Délelőtt az aktuális kollekcióról tartottak előadást, majd a demonstráció elkészítése, amit Richard vágott és Sam, a színtechnikusa festett. Egyszerre mindig ketten prezentáltak. Ezután egy apró szünet következett, majd egy újabb demo hajvágás után jött a hands-on workshop, azaz a gyakorlat. Első nap babafejen dolgoztunk és a RAW kollekcióból vágtunk hajakat, majd a következő napokon modelleken készítettük el a hajvágásokat.

Szerencsés vagyok, mert volt szerencsém mexikói és ázsiai modellhez is. Nagyon élveztem. A spanyol kollégákkal barátkoztam össze a legjobban a képzésen. Velük, illetve Richard két tanulójával bandáztam, amikor volt szabadidőm. Kaptam is egy meghívást tőlük Barcelonába. Valószínűleg élek majd ezzel a lehetőséggel és meglátogatom őket.

Meghatározó londoni emlékek

Mivel elég intenzívek voltak a napjaim és általában estefelé ért véget a képzés, sok idő nem jutott Londonra, a városnézés elmaradt. De nem is azért mentem a fodrászat fővárosába, hanem a szakmázásért. Nyilván azért egy-két kört csaptam az Oxford Street-en, volt egy kis shoppingolás is, illetve azért próbáltam beiktatni egy kisebb gasztrotúrát is, hogy a híres angol steak-eket megkóstolhassam.

London atmoszférája teljesen elvarázsolt. Nyitott szemmel jártam az utcán, inspirálódtam fashion téren is. Fantasztikus, hogy ott kint élőben lehet látni azt, amit sok közösségi oldalon, hogy a londoni utcakép mennyire színes, az emberek mennyire tudják viselni a különféle trendi szetteket az alternatívabbnál alternatívabb frizurákkal. És nem csak a hölgyek! Szerintem Londonban sokkal nyitottabbak az emberek a „nem hétköznapi” dolgokra. Sok egyedi, divatos ember volt, talán ez az, amiben itthon fejlődhetnénk. Ha itthon valaki nem illik bele a képbe, az már rögtön szemet szúr és adott esetben megbotránkoztat.

beke balazs saco academy 001

A tanultak kamatoztatása

A jövőben képzésen is szeretném kamatoztatni azt, amit kint tanultam, de ennek pontos bemutatása maradjon a jövő évi képzéseinkre. A SACO Akadémián látott profizmus és a precíz munkafolyamatok, tiszta leválasztások példaértékűek. Richard stílusa nagyon tetszett nekem, amellett, hogy pontosan és precízen a geometriának megfelelően hajtotta végre a kiemeléseket, sokat dolgozott „freehand” technikával. Tudatosan, csúsztatott olló technikát is sokat használt, ezzel előtérbe helyezve a kapcsolatnélküli formák játékosságát.

beke balazs saco academy 002

Jövőbeli tervek

Azt gondolom, hogy a fodrász szakma hazánkban nagyon jó irányba halad. Sok érdekes külföldi fodrász érkezik hazánkba, akiktzől érdemes tanulnunk. Ennek így kell folytatódnia, hiszen a londoni példára alapozva, ebben még van hová fejlődnünk. Persze ehhez sok motivált és ambiciózus fodrászra lesz szükség a jövőben is. Amit fontosnak érzek a jövőre nézve az az, hogy a szalonmunka mellett fordítsunk energiát a kreatív dolgokra is. Járjunk fotózásokra, bemutatókra és ha módunkban áll, szervezzünk mi is magunknak. Ez az, ami igazán inspiráló lehet a fejlődésben."

beke balazs saco academy 003

beke balazs saco academy 005

beke balazs saco academy 006

beke balazs saco academy 007

beke balazs saco academy 008

beke balazs saco academy 009

beke balazs saco academy 010

beke balazs saco academy 011

beke balazs saco academy 011

beke balazs saco academy 013

beke balazs saco academy 014